önemli fikirler ve önemsiz düşüncelerim

 "Eğer kıyaslamak, yaşamaktan ayrılmaz olsaydı; mevcudiyetimizin ufaklığının açığa çıkması bizi ezerdi."

Belki de yaptığım en büyük yanlışlardan biri, kıyaslamakla yaşamayı bir bütün haline getirmektir. İnsan kendinin eşi benzeri bulunmaz olmadığının, hatta çok basit bir varlık olduğunun farkına vardıkça ezilir. Hele ki konu insanın kendisi olunca özsaygısı az olan kişiler kıyaslama konusunda çok ileri gidebilir. 

Ortalama olmak istemiyorum. Yaptığı işte birinci olmadığı halde o işten zevk alabilenlerin nasıl bu kadar umursamaz olduklarını merak ediyorum. Belki doğru olanı budur ancak hırslarım ve kendimi karşılaştırma alışkanlığım buna inanmama izin vermiyor.


"İnsan özgür doğar oysa her yerde zincire vurulmuş olarak yaşar."

İnsanın doğumundan sonra gerçekleşen birtakım olaylar silsilesi -gerek özel hayatta yaşanan gerekse düzenin dayatması- insanın özgürlüğünü elinden alır. Düşüncelerin sadece kendine kaldığı bir ortamda özgürlük söz konusu olamaz. Yaş aldıkça alınan deneyimler insanın ayağına bağlanan bir taş parçası olur; onu suya, esirliğe, çeker. İnsan iradesi kırılır, fikirler hiç dile getirilmeden çürüyüp gitmeye mahkum olur.


Hatıraya güvenilir mi?

"Geriye kalan tek şey belli belirsiz hatıralar sadece. Hayır, hatıraya da güvenilmez. O zaman bize ne olduğunu kim net bir şekilde ifade edebilir ki?"

Hiçkimse. Eğer kuruntuların ve bitmek bilmez düşünce girdaplarının esiri olmuşsanız hiçkimse ne olduğunu size net bir şekilde ifade edemez. Bizzat yaşanılan olaylar bile insanı şüpheye düşürebilir. Düşündükçe ihtimaller büyür.


"Şüphe rahatsız edici kesinlik ise gülünçtür."

 Kesinliğin kesinliği bile kanıtlanamazken insanın şüpheci olmaması garip karşılanmalıdır. 


İnsanın doğasında kötülük vardı. Ahlak kavramının ortaya çıkışıyla hayvani kötülük yerini sinsiliğe bıraktı. İnsanlar artık kötücül içgüdüyü ahlak adı altında sırf kendi çıkarları için saklamaya başladılar.


"Yaşamak acı çekmektir. Acıdan korkarak yaşamaksa yaşamayı reddetmektir."



"Ben herkese mal diyebileceğim bir dünyada yaşamak isterdim. Ama kimse bana mal diyemez çünkü kompleksli bir insanım"


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

uyuşmuşluk?

"İntihar öyle edilmez, böyle edilir baba. "

Müziğe Armağanlar: Hayko Cepkin